Bredband

Arbetsgruppen Bredband och telefoni.

Rapport från Berndt Magnusson:

En sammanfattning av informationen som gavs vid Omställning Hudiksvalls möte med Fiberstaden och IP-Only 22 februari 2017.

Först politiskt läge. Planutskottet beslutade att gå fram med att:

”100% av alla hushåll skall ha fiber inom 3 år”.

I Kommunstyrelsen så blev det inte så, under 2017 till 2020 skall man bygga där det är ekonomiskt och hög efterfrågan på fiber. Kommunen beslutade även att satsa 51 miljoner extra på utbyggnad och att teckna en avsiktsförklaring med IP-Only om samverkan i utbyggnaden.

Oavsett en rundare skrivning av beslutet så är detta en fantastisk skillnad i ambition och jag tycker att politikerna ska ha all heder för detta.

Praktiskt ekonomiskt så satsar Fiberstaden totalt cirka 70 Mkr på 3 år och IP-Only 250 Mkr på samma tid. Det innebär att stora hela områden byggs och inte bara urplockade bitar och det krävs då en stor samordning mellan företagen. En nyhet för all utbyggnad är att man gräver fram till fastighet, istället för som tidigare bara till tomtgräns, för nya installationer. Det kommer även att vara skillnad på nivån av priset för anslutning mellan Fiberstaden och IP-Only. Fiberstaden tar cirka 16000 kr/anslutning och IP-Only cirka 20000 kr.

Ett litet problem vid denna massiva utbyggnadssatsning som jag ser är att förtätningar, dvs de som inte var med vid en tidigare utbyggnad, får vänta med sina önskemål att ansluta till det finns resurser som kan avsättas till detta.

Slutligen, så är detta bara en början. Digitaliseringen springer nu fort och det gäller att hänga på om man inte ska hamna efter och det enda som kan hindra denna nya värld är att man hamnar kommunikationsmässigt utanför. Men det är en senare diskussion.

Hälsningar Berndt Magnusson

_________________________

Hur är läget idag?

 

Hur ser visionen ut?

 

Hur kommer vi dit?